Durerea este COMPLEXA si de cele mai multe ori nu putem arata cu degetul care este cauza durerii. Desi abordarea in care aratam cu degetul sursa durerii este una simpla, aceasta metoda este departe de adevar.
Spunem asta pentru ca atunci cand vorbim de durere, in special in lumea sportului, trebuie sa vorbim si de alte sisteme care contribuie in mod direct la durere.
Salut, modelul BIO-PSIHO-SOCIAL!
Acest model a fost dezvoltat de George L. Engel si Jon Romano de la Universitatea din Rochester in 1977, ei fiind considerati pe larg primii care au propus un model biopsihosocial.Modelul biopsihosocial al lui Engel reflecta dezvoltarea bolii/durerii prin interactiunea complexa a factorilor biologici (genetici, biochimici, etc.), psihologici (stare de spirit, personalitate, comportament, etc.) si sociali (culturali, familiali, socio-economici, medicali, etc.).
Ce inseamna toate lucrurile scrise mai sus?
Atunci cand vorbim de durere, trebuie sa urmarim mai multe elemente pentru a rezolva problema. Conform acestui model, durerea este rezultatul interactiunii dintre trei domenii principale: biologic, psihologic si social.
* Domeniul biologic se refera la factorii fizici care pot contribui la durere cum ar fi: leziuni, inflamatii sau boli.
* Domeniul psihologic se refera la modul in care gandurile, emotiile si comportamentele noastre pot afecta experienta la durere. De exemplu, anxietatea sau depresia pot agrava durerea in timp ce tehnici de relaxare sau terapie cognitiv-comportamentala pot ajuta la ameliorarea durerii.
* Domeniul social se refera la influentele culturale si sociale asupra experientei la durere. De exemplu, factori culturali, cum ar fi credintele legate de durere si de suferinta, sau factori sociali, cum ar fi sprijinul social sau stigmatizarea, pot afecta felul in care oamenii percep si traiesc durerea.
Durere, durere, durere….
Am tot scris cuvantul fara sa spus ce inseamna!
Ca si definitie durerea este o experienta senzoriala sau emotionala neplacuta, asociata cu potentiale leziuni ale tesutului.
Daca am face o analiza a definitiei, vedem ca avem de-a face cu o experienta neplacuta. WOW! Durerea este neplacuta si de cele mai multe ori aceasta vine la pachet cu un bagaj emotional negativ. Daca mergem mai departe si ajungem la cuvintele “SENZORIAL” si “EMOTIONAL” vedem ca in cazul durerii avem atasat langa partea senzoriala si emotiile. De cele mai multe ori partea senzoriala nu se intersecteaza cu partea emotioanala, uitat-te la sistemul vizual, vestibular sau proprioceptiv. In cazul durerii, modul in care fiecare persoana experimenteaza durerea este DIFERIT pentru ca fiecare ataseaza o emotia diferita atunci cand vine vorba de o stare inconfortabila. Si ultima parte, “POTENTIALE LEZIUNI”, durerea nu inseamna tot timpul “rupt” sau “distrus”. Te poti relaxa si poti incepe sa faci miscare atunci cand simti disconfort.
Cum ne ajuta pe noi sau pe clientii nostri?
Modelul biopsihosocial este o unealta prin care putem face o analiza mai amanuntita a problemei si putem automat sa venim cu o solutie mult mai aproape de adevar. Trebuie sa schimbam abordarea in care durerea de spate este provocata de statul la birou! Durerea de spate este provocata de inactivitate, seful care ma streseaza, chiria care vine in 2 zile si dieta noua care ma lasa sa consum doar 1000 kcal. In momentul in care reusesc sa privesc toata imaginea de ansamblu, pot sa ajustez cat mai multe elemente pentru un rezultat cat mai bun.
Daca ar fi sa facem un ghid al durererii, acesta trebuie sa cuprinda toate elementele de mai sus. Așa ca, primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand simti durere este sa iti schimbi perceptia despre acel eveniment.
Aici avem doua scenarii:
1. Il vezi ca pe ceva rau care te paralizeaza si nu te mai lasa sa faci nimic sau te face sa te inchizi in casa si sa eviti orice forma de miscare sau interactiune.
2. Il vezi ca pe o ocazie in care incerci sa descoperi lucruri noi despre modul in care se misca corpul tau, exercitii noi sau tehnici noi, toate cu scopul de a schimba gandirea in care durerea = FRICA.
Dupa ce am schimbat partea emotionala/psihologica, incearca sa faci cat mai multa miscare care nu iti accentueaza durerea (back pain protocol). Aici vorbim de ORICE activitate fizica unde obiectivul este miscarea!
Si ultima parte, cauta ajutor si incearca sa iti reiei toate activitatile zilnice. Este extrem de important sa punem la punct partea sociala atunci cand experimentam durerea. Ne scoate din starea aia in care totul este “negru” si nimic nu functioneaza dupa bunul tau plac.
Modelul biopsihosocial al durerii este important pentru a ne ajuta sa intelegem durerea ca pe o experienta complexa si pentru a aborda tratamentul dureros intr-un mod complet. De exemplu, in loc sa se concentreze doar pe tratamentul fizic al durerii, acest model sugereaza ca ar trebui sa abordam durerea intr-un mod holistic, luand in considerare si factorii psihologici si sociali.